Helgen 23-24 februari var det äntligen dags för den efterlängtade träningen/clinicen för Erik Lette! 16 ekipage per dag blev en fullmatad helg med massor av intressanta och tänkvärda tips och råd från Erik. Ett genomgående tema var bärighet hos hästen.

Oavsett nivå hos ekipaget var det en återkommande uppgift att sträva efter för varje ryttare. Många gånger handlade det om att ta ner tempot för att hitta den takt som krävs för att hästen ska bära sig. En häst eftersträvar alltid att vara i balans och genom att vara lite ”lat” kan man som ryttare utnyttja denna naturliga strävan från hästen. Målet för träningen ska vara att hitta lättheten så att bärigheten finns där naturligt.  Bärigheten förutsätter ju styrka och en bra väg att bygga upp hästen är tempoväxlingar. Erik jämförde med en bil som accelererar – det går åt mer bensin vid en acceleration än vid jämn körning och följdaktligen sker mer muskeluppbyggnad av hästen vid tempoväxlingar.

Mentalt ska hästen också lära sig tåla både samling och pådrivning. Första steget för att hästen ska ha ett bra påskjut är att kunna ta tillbaka, att kunna samla.  Erik hade också viktiga råd för heta hästar – att hitta lugnet och igenkänningsfaktorn är viktigt. Det kan t ex innebära att man vid träning av byten går ner till skritt direkt efter ett byte eller att undvika att byta när hästen ”ligger på”. En viktig uppgift för ryttaren är att vara tydlig – nummer ett är att få hästen att förstå och göra det som efterfrågas. Som nummer två kommer den korrekta hjälpen och utförandet av rörelsen.

[nggallery id=22]

 

En fin bildserie togs på Jessica Westman och Lucky av fotograf Elin Österlindh.

[nggallery id=23]