Ridsportförbundet meddelar:
Temporärt tävlingsstopp i Stockholm

2019-02-13

Med anledning av det aktuella läget med fall av den centralnervösa formen av virusabort i Stockholm har Svenska Ridsportförbundet och Stockholms Läns Ridsportförbund i samråd med arrangörerna i Stockholmsområdet infört ett frivilligt tävlingsstopp i Stockholm de närmaste tre veckorna.

Tävlingsstoppet gäller från idag den 13 februari fram till 7 mars 2019.

Alla som har kontakt med häst i Stockholmsområdet ska tänka på att undvika onödiga besök i andra stall än det egna under den närmaste tiden.

De tävlingar som är inställda är;
Södertälje Ridklubb – regional hoppning 17 februari
Märsta Ridklubb – regional dressyr 17 februari
Täby Ryttarsällskap – regional dressyr häst, nationell dressyr ponny
Rånäs Ridklubb – lokal dressyr 24 februari

Info 13/2 från Helena Ek, Ekerö ridskola
”Uppdatering ang vår häst som avled efter feber och snorig: Hästen är nu obducerad och det finns inga kvarkabakterier (streptococcus equi), utan endast S. zooepidemicus. Hypotesen nu är att hästen hade någon individuell svaghet / nedsatthet som gjorde att hon fick en så ovanligt kraftig reaktion på den bakterien. Ytterligare prover har tagits, men svar på detta får vi inte förrän inom ett par veckor.
Trots detta behåller vi de hästar som vi isolerat i isoleringen och fortsätter med samma säkerhetsrutiner som vi införde redan när hästen fick feber. Vi låter fortsättningsvis heller inga hästar lämna anläggningen eller komma till anläggningen. Dessa säkerhetsåtgärder behåller vi till dess vår veterinär utrett saken vidare med SVA.

Info 12/2 från Lotta
”LÄGESRAPPORT FRÅN STALL SANDÖS HAGAR (Värmdö)
Igår kväll blev en häst hos oss dålig med snabb försämring av allmäntillstånd utan feber. Då hästen blev ostadig beslutades att tillkalla hästambulans, så hästen fick hjälp att transporteras säkert på bästa sätt till Ulltuna för att ta prover.

Nu kom provsvaren stallet tillhanda och det påvisade herpesviruset EHV-1 (neurologisk) och hästen står kvar på isolering tillsvidare på Ulltuna.
Hästen mår i dagsläget bra med god aptit.

Stallet har också idag fått provsvar om en annan uppstallad häst, av provsvar nummer två efter utökad analys, som påvisade herpesviruset EHV-1 (EJ neurologisk).

ANLÄGGNINGEN ÄR STÄNGD
Enligt tidigare utlyst information för uppstallade hästar att resa iväg från stallet och besökande hästar/ekipage tas EJ emot till vår anläggning.

KONTAKT MED STALLET
Detta är den enda information stallet har tillsvidare och vi har ingen möjlighet att besvara inkommande frågor via mail i den takt de kommer stallet tillhanda. Utan stallet fokuserar på att sätta alla hästars välbefinnande och dagliga rutiner först.

Vi återkommer givetvis till er med vidare löpande information vid lägesförändringar.

TACK, för visad förståelse ?.
Hälsningar Lotta