Några av många tänkvärda ord från Birgitta Kjellin under vår dressyrclinic 8-9 maj på Tuna Gård Dressyrstall, Ekerö.

Under två dagar fick ett 10-tal dressyrekipage från olika delar av Stockholm av varierande utbildningsnivå möjlighet att ta del av Birgittas breda kompetens och erfarenheter från utbildning av både ryttare och hästar.

[nggallery id=3]

 

Det var ett synnerligen uppskattat besök från Helsingborgsbaserade Birgitta, både för ryttare och för åhörare. Birgitta bjöd på tänkvärda synpunkter, färgstark och positiv feedback till ryttarna och inte minst – handfasta, konkreta råd för att lösa problem. Utmärkande för oss åskådare var hennes förmåga att snabbt kunna gå direkt på kärnan och att för varje ekipage kunna utforma lämpliga övningar, bland annat övningar som kan hjälpa till att hålla hästen fokuserad på tävlingsplatsen.

Birgitta har utbildat framstående hingstar till bruksprov som t ex Master, Guinness, TipTop, Tellwell och nu senast Hohenstaufen II (– även kallad ”SnyggLars”!). Inte minst hennes erfarenheter av unghästutbildning var ett uppskattat inslag då flera av ekipagen omfattade just unghästar. Att låta hästen få förtroendet att med stöd av ryttaren själv välja ”rätt” form, att låta den unga hästen ”trilla” åt sidan för vikthjälpen för att lära den korsa bakbenen istället för att använda sidförande skänkel var några till synes enkla tips som inverkade högst positivt. För att stärka hästens självförtroende och arbetsglädje var Birgitta också noga med att för varje häst utforma en passande belöning i det avslutande arbetet.

Ett bestående intryck efter dessa två fullmatade dagar var Birgittas förmåga att ge varje ekipage skräddarsydd effektiv coachning samtidigt som vi i publiken fick njuta av en intressant och rolig clinic.